Confido Capital – Kojonen ja Ehrnrooth

Confido Capital – Juha Kojonen ja Carl Gustaf Ehrnrooth

Confido Capital on suomalainen pankkiiriliike, jota vetää monessa liemessä keitetty Juha Kojonen, jolla kuvaillaan yhtiön sivuilla olevan ”monipuolinen kokemus myynnin ja markkinoinnin johtamisesta”. Yhtiön taustalta löytyy jälleen rikkaan suvun jäsen ja liike-elämän vaikuttaja Carl Gustaf Ehrnrooth. Muita taustahenkilöitä ovat yhtiön sivujen mukaan Janne Mäkelä ja Eero Pätäri.

Carl Gustaf Ehrnroothin perhe on suomalaisen YIT:n suurin omistaja ja yhdessä muiden suvun jäsenten kanssa hallinnoivat omaisuuksiaan mm. Luxembourgilaisten holding yhtiöidensä kautta. Luxembourg on monessa yhteydessä leimattu ”Euroopan sisäiseksi veroparatiisiksi” johtuen siitä, että niin omistus, kuin tulotietoja on helppo salata sikäläisten yritysjärjestelyiden kautta. Ehrnroothien yhteyksä veroparatiiseihin kuten Luxembourg ja Panama on selvitellyt mm. Helsingin Sanomat ( http://www.hs.fi/talous/a1376795059557 ) ja MTV ( http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/lomaosakejatilla-erikoinen-kytky-veroparatiisiin-suursijoittajat-vaitonaisia/1895226 )

Confido Capitalin yhteyksistä Luxembourgiin ei netistä löydy tietoa, mutta toiseen veroparatiisiin, Cayman Saariin kylläkin (http://www.uusisuomi.fi/raha/31267-suomalaiset-caymansaarten-kautta-iranin-porssiin). Kojosen johtama Confido Capital on tätä kautta kerännyt 30 miljoonaa euroa suomalaisten sijoittajien varoja Iraniin, joka vielä 2008 oli YK:n pakotelistalla maailmanrauhaa uhkaavana valtiona. Sijoitus on varmasti ollut tuottoisa, mutta sen eettisyydestä ja Cayman Saarten käytöstä voidaan olla montaa mieltä varsinkin kun veroparatiisit ja harmaa talous ovat olleet viime aikojen kuumia aiheita.

Confido Capital – Pikavippejä ja Vuokrakasarmeja kovalla tuotolla?

Miten Ehrnroothin ja Kojosen bisnekset sitten liittyvät pikavippeihin? Confido mainosti jonkin aikaa sitten sivustollaan mahdollisuutta sijoittaa yritys- ja pikavippejä tarjoavaan yritykseen tai yrityksiin huikealla 12% vuotuisella tuotolla. Tuotto on kova ja riippuen rahoitussopimusten taustoista, joilla Confido toimittaa rahat eteenpäin pikavippiyhtiöiden käyttöön takaa sekä Ehrnroothille, että Kojoselle muhkean siivun vähävaraisilta kerätyistä lainakoroista.

Kyseinen kuvio ei ole yllätys, sillä kuten Pikavippiparonit.wordpress.com on paljastanut, lähes jokaisen pikavippiyhtiön taustalta löytyy suomalaisia isokenkäisiä, jotka kaikessa hiljaisuudessa keräävät voitot pankkitileilleen.

Vähävaraisilta kovien tuottojen kerääminen ei toki ole Confido Capitalille tai Juha Kojoselle vieras bisnes, sillä yhtiö näyttää sijoittavan aktiivisesti Keski- ja Etelä-Eurooppalaisiin vuokra-asuntoihin. Yhtiö mainostaa Berliinin sijoitustensa olleen menestyksiä ja tälläkin hetkellä Confidon sivuilla on mainos, jossa he lupaavat jopa 16% tuottoa Barcelonaan ostettavista kokonaisista kerrostaloista, jotka muutetaan vuokrakasarmeiksi ja myydään hiljalleen asuntojen hintojen noustessa.

Tuo 16% luultavasti otetaan muutenkin laman kourissa kärvisteleviltä tavallisilta Espanjalaisilta vuokratuottoina tai arvonnousuna pakkolunastetuista asunnoista. Vertailun vuoksi voitaneen todeta, että normaali odotettu vuotuinen vuokratuotto vastaavanlaisesta sijoituksesta olisi Suomessa n. 4-5% jos sitäkään. Voidaan siis vetää selvä johtopäätös siitä, että tuotot, joita Confido tavoittelee ovat huomattavasti kovempia kuin mikä on soveliasta.

Tutkimustyö pikavippirahoittajien parissa käy edelleen.